Нашето пожелание


Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!
Весели празници!

Рождество

История


На Коледа празнуваме Рождество Христово - едно дългоочаквано събитие предсказано от множество старозаветни пророци.

"А ти, Витлеем Ефратов, макар и да си малък за да бъдеш между Юдовите родове, от тебе ще излезе за Мене Един, Който ще бъде владетел в Израиля, Чийто произход е от начало, от вечността." /Михей 5:2/. "Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще го нарече Емануил" ("Бог-с-нас" на еврейски) /Исая 7:14/
Точно това се случва според разказите на евангелистите и поставя началото на Новия завет. В малък обор в покрайнините на Витлеем се ражда Исус, който с живота и учението си ще промени коренно светът.

Действителната дата на раждането на Христос е различна. Вероятно това се е случило около 20 май както споменава в началото на 3-ти век християнския писател и апологет Климент Александрийски. Денят 25-ти декември е избран от Римската църква в началото на 4-ти век, откогато датира празнуването на Рождество. На тази дата римляните са празнували "Раждане на непобедимото Слънце" - зимното слънцестоене. С асимилирането му в християнските традиции празникът се изпълва с ново съдържание - "раждането на Христос ­ Слънцето на Правдата". По това време в източните Църкви празникът Рождество Христово се съединява с празника Кръщение Господне ­ 6 януари, под общото название Богоявение.

През 1916 година в България е приет т.н. "нов стил" - Григорианския календар, с което датата на Коледа се пада на 7-ми януари. През 1968 година Българската Православна Църква установява окончателно чествуването на 25 декември.